Снимка: Pixabay
"Изглежда, че през последната седмица има трайно намаляване на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус у нас. Това би трябвало да говори за една тенденция. Абсолютният брой на активните случаи намалява, тоест броят на излекуваните е по-голям. Надявам се да продължи", каза имунологът доц. Велизар Шиваров в ефира на bTV. 
 
За последното денонощие са регистрирани само 32-а случая на заразени с COVID-19. Направени са 781 теста. 
 
"Според мен температурата не е съществен фактор за по-малкият брой заразени. По-съществено е слънчевото греене и ултравиолетовите лъчи. Друг съществен фактор е, че е весец август и плътността на населението намалява в големите градове. Всички тези фактори като отражение в тази тенденция", каза още имунологът. 
 
Той обясни, че през лятото има тенденция подобни заболявания да протичат по-леко. 
 
"Това е така поради две причини. Първата е, че имунната система има различна реактивност в зависимост от сезона. Това е особено отчетливо в умерените географски ширини като нашата. Другата особеност е, че склонността към образуване на съсиреци в кръвта е по-ниска през лятото, отколкото през зимните месеци", изтъкна доц. Велизар Шиваров. 
 
Той добави, че не съществува механизъм, по който да направим имунната си система по-силна, когато става въпрос за нормално развиващ се човек. 
 
"Има хора, които имат вродени дефицити, които ги правят по-податливи на инфекции", допълни доц. Шиваров.
 
 
 
 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.