Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Към момента коронавирусът е достатъчно стабилен, за да позволи създаването на ваксини и лекарства, каза вирусологът от Българската акдемия на науките проф. Радостина Александрова.

"За разлика от всички РНК-съдържащи вируси, той е много по-стабилен. Едно много голямо проучване, което приключи наскоро и анализира данните за вирус, изолиран от над 48 хиляди души - това са над 48 хиляди генома, показа, че вирусът е сравнително стабилен. Да, в него има мутации, няма как да няма, но така или иначе той е достатъчно стабилен, за да не създава към момента проблеми нито за създателите на ваксини, нито за създателите на лекарства, нито пък за диагностиката", обясни ученият пред БНР.

За момента ситуацията е спокойна, изменчивостта на вируса е двойно по-бавна от тази на грипния вирус, посочи Александрова. Разработващите ваксини се насочват към по-устойчиви, по-консервативни структури във вируса, подчерта тя.

„И второ – много от тях се стремят да създадат, образно казано, една базова ваксина, в която при необходимост точно онази част, която е ключова за имунния отговор, в която ако настъпят промени, може да бъде заменена с тази, която е актуална", каза още професорът.

Има данни, че изменения в човешки гени могат да предопределят по-тежко протичане на клиничната картина. Това би могло да бъде една от обясненията защо млади и здрави хора могат да се окажат в интензивните отделения, каза още проф. Радостина Александрова.

Още по темата

Тя смята, че данните от последните дни у нас звучат по-оптимистично, но трябва да стане ясно колко устойчива ще бъде тази тенденция и да не пренебрегваме спазването на мерките, защото вирусът не си е отишъл.

Учените се борят не толкова помежду си, колкото се надпреварват с времето.

Въпреки че редица ваксини са на последната права на своето разработване, няма как да сме сигурни, че в следващата половин или година ще разполагаме с надеждна ваксина. Затова и в цял свят учените са предпазливи, допълни специалистът. 

"В момента е прекалено рано, за да кажем, че която и да било от ваксините в момента – те са повече от 165, 27 са в клинични проучвания, няма как в момента да бъдем сигурни, че която и да е от тях е ефективна“, коментира проф. Радостина Александрова.

Необходими са поне няколко месеца контролните групи и доброволците, които се ваксинират, да се срещнат с вируса в естествени условия, за да може да се прецени доколко ваксината може да свърши своята работа, поясни тя. По думите ѝ „да искаме да съкратим този период е все едно да накараме едно пиленце да се излюпи по-рано, отколкото природата е определила.“

Големият въпрос е доколко имунният отговор, предизвикван от разработваните сега ваксини, ще бъде достатъчен, за да може да ни предпази от вируса и дали напълно ще успее да предотврати клиничната проява или просто ще я смекчи, каза още вирусологът.

Коментари Напиши коментар

5

НЕКОЙ

преди 6 месеца

Какво, какво ?! Стабилен вирус ли ?! Стабилен ще е само боят, който Ви очаква.

4

Анонимен

преди 6 месеца

Вие лъжете стабилно всеки ден по всичко медии, илетерати с пилешки мозък

3

Анонимен

преди 6 месеца

Главният Архитект на Голямата Лъжа,КОВИД-19,явно е променил технологията за унищожение на Стадото и докато преди вирусът се променяше буквално всака секунда,сега се оказа(ей так,внезапно!),че е достатъчно стабилен,за да се разработи "ваксина",която стадото да приеме и се юрне да се ваксинира!!!

Толкова плоско и тъъъпо,ама явно ще хване дикиш!Стадо гооолямо,т@@пи оФФФсе много,достатъчно,за да клъвнат на "ваксината"!Юруш,оффффсиии!!