Общ преглед

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти.

Още по темата
В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот, отбелязват от ВМА.

"В този ден, в който отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасят друг – не само лекари, имаме 7 души медицински лица, загинали при такава ситуация. Това е изключително рядка саможертва и днес нашият поклон е именно към тях", коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

Той отчете, че във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и това да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязани.

След церемонията генерал-майор проф. Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с COVID-19.

"Вие се отзовахте в най-трудния момент, не само за Акадамията, но и за цялата държава. Ние никога не забравяме нашите приятели и хората, които са дали, а вие дадохте много. Вие дадохте сърцето си за нас и да знаете, че и нашето сърце е ваше", подчерта началникът на ВМА.

Още новини

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 2 години

Като ги знам кви са лекарите по-добре стоите далеч от тях колко хора закопаха без нищо.Те са нещо като полицайте.Всички знаем че работят денонощно само да не ви потрябват нещо лично,че или са в отпуск,или са много заети или правят грешки и некой си отива или го бият.

38

Анонимен

преди 2 години

да обясня за непросветенитезаради говоренето за трупове и чувалиако не знаете колко пари му дадохавижте на боки чекмеджетои ще се сетите

37

стар пожарникар

преди 2 години

Това не е САМОЖЕРТВА! Това са жертви, на лоша организация и не къдърно ръководство