Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция.

В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите, каза проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на прехода, пред БНР.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление.

"Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми", смята Михайлова.

Още по темата
Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права - това на придвижване и това на събрание и манифестации.

"И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора", обясни тя.

Михайлова не смята, че Конституцията е остаряла, но не означавало, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“.

По повод процедурата по импийчмънт проф. Михайлова коментира, че "това е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане“. По думите й процедурата може да стартира, но тя се съмнява, че ще приключи.

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 месец

До Чебурашка

Сърби ли те, мойто момче? Сърби те, че не можеш да траеш.

Ако бяха купили Грипените, щяхме да имаме модерни самолети.

Какво имаме в момента - един заем, с който са предплатени едни американски таралясници, които ще получим 2024-та. За същите пари Полша договори F22.

Ама няма значение, че пенсионерите едвам събират пари за храна, важно е да се прибере корупционната ставка, нали така?

83

Анонимен

преди 1 месец

Ако бяхме нормална държава не би трябвало да има значение, кой ще подготвя изборите.

82

Паисий

преди 1 месец

МИЛИТРОЛОВЕ,

СЛЕД РЕДОВНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ МАРТ 2021 ЩЕ БЪДЕ СЪСТАВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ - 4!

ТАКА ЧЕ ЩЕ ТЪРЯБВА ДА ВРЪЩАТЕ ПАРИТЕ КОИТО ВЗИМАТЕ СЕГА!