Снимка: БГНЕС, архив

Проверка по случая със смъртта на 19-годишен младеж с коронавирус е започнала във великотърновската МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Тя се извършва от Изпълнителна агенция "Медицински надзор“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение пред "Фокус".

Комисията е сезирана от ръководството на лечебното заведение. Искането за нея е поради широкия обществен отзвук по темата.

Повод за настояването са и "опити за създаване на внушения и манипулиране на истината чрез коментари в социалните мрежи и медиите“.

Още по темата

Резултатите от проверката на проведеното лечение в МОБАЛ ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени.

"Дотогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото, и медиите да оставим разследването на компетентните органи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования за тежката и непрежалима загуба на семейството и опечалените близки! Поклон пред паметта на този млад човек“, се казва още в официалното обръщение на търновската болница.

Припомняме, че 19-годишният абитуриент почина в лечебното заведение в края на миналия месец. Момчето беше едно от заболелите от абитуриентските балове в края на юни. Оплакванията му са започнали на 7 юли. Младежът имал висока температура.

Диагнозата COVID-19 била лабораторно потвърдена чрез PCR тест. Приет е в болницата, но състоянието му се е влошило и бил преместен в реанимация. На 31 юли е починал вследствие на двустранна бронхопневмония и остра дихателна недостатъчност.

Бащата на младежа обвини болницата, че не оказала адекватна и навременна помощ на сина му, което довело до фаталния край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase