Снимка: БГНЕС

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите, смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него, ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви.

Още по темата
Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика.

"Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори“, каза бившият финансов министър пред БНР.

Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре, аргументира се той.

Дянков съветва властта да работи в две насоки - големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и например вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне.

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват - това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. Той каза, че е изненадан, че правителството не върви натам.

"Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза", заяви Дянков. По думите му липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица.

"Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат", посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния например днес е приела пакет с регионални мерки.

Според Симеон Дянков "такива политики трябва да се правят сега, а не после да се гони вятърът".

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър. Това по думите му помага на всички малки фирми.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че "общо взето излизат лоши новини", а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и "с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили".

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. "И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата".

Коментари Напиши коментар

154

Септември ще бъде..

преди 1 месец

Дянков много го е страх от другия комунистически поет Гео Милев и за това бае за Смирненски, защото е СМИРЕН, но Гео Милев е по-скоро към "О... майко (гео) Мила)" когато тези отгоре прекалят, така че този "поетически опит" да се разкара, защото майския (UK-ейски) подлизурко иска да прескочи във зимата преди есента на Септември

153

Ааа ()

преди 1 месец

пицата е ядене за богати римляни, постна или не, Дянков говори на богатите, тея работи с PI3.14цИте - бедните само хляб ядат. Обаче дянков е решил да ни склонява да няма протести, и да не сменят кмета Бойков, обаче той не е подходящ някак си за тая криза и по-добре да си ходи, понеже е друг тип криза

152

ау

преди 1 месец

ако пицата е постна, а не вегетарианска, пак добре! Щото процентът на вегетарианската кухня в бг непрекъснато расте, а вегетарианската кухня дори не е постна, if you know what I meen-ке, с тоя герб месото на много места става трайно извън менюто, което съставя не постна, а вегетарианска.... ако изобщо е пица, и затова ОСТАВКА