Нулева година за овощарите в Североизточния регион. Заради топлата зима, застудяването през пролетта и сушата, продукцията е изключително слаба.

Заради това от държавата ще подпомогнат бранша с около 19 млн. лева по мярката "де минимис", като от нея ще се възползват и занимаващите се с маслодайна роза и винени лозя.

Производителите казват обаче, че тя е крайно недостатъчна.

Ивайло отглежда плодове и зеленчуци в землищата на две села край Русе. Според него това е най-тежката година досега.
 
"Продукцията е нулева. От 80 декара кайсии, успяхме да откъснем точно 3 плода. Просто много топла зима, рано се стопли, излъга дърветата, тръгна и март месец тук на този масив падна -8 градуса", сподели Ивайло Василев пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки нулевата реколта, овощарите постоянно имат разходи, тъй като продължават да се грижат за дърветата. Коронавирусът пък ограничи износът и на малкото плодове и зеленчуци

"Де минимисът", който анонсираха от правителството преди 2 дни, е изключително малка стойност - 25 лв. на декар. Опитват се да направят нещо, но при положение, че тук от 2 месеца не е валяло дъжд, загубите са огромни", сподели председателят на съюза на Дунавските овощари Николай Колев.

За да се кандидатства за държавна помощ обаче, производителите трябва да са изрядни и да не дължат средства, което е трудно в кризата.

Коментари Напиши коментар

15

до 1

преди 2 години

Поливно земеделие има , само когато има налична вода. Хората ви казват, че при тях не е валяло, повярвайте им. В София, Перник, Кюстендил, ако вали прекалено, трудно си представяте че на североизток две години почти няма валежи. Язовирите спадат много, нивата на дълбоките сондажи спадат. Много плодни дървета въобще не цъфнаха. Има места, където вода пускат по веднъж на седмица, поливане се забранява....К'во ли ги интересува софиянци?

14

Анонимен

преди 2 години

Забравихте да кажете, че трета година е така: Февруари и половината март топли, сетне студ: Тази година през април три пъти падат слани. Антифрост помага за намаляване замръзването на цветовете и завръза, но е скъп и това не позволява масова употреба. СЗ България редува дъждове и суша, а това налага прекомерен разход на пестициди за лозята и зеленчуците. Добивите на пшеницата са с около 200 кг по-ниски. Господ се оказа съюзник на президента и протестиращите. Тая зима как ще се кара без пари?!

13

Велес

преди 2 години

Шът !!! МЛЪК !!! Тиквуний каза! Помощи само за футболни клубове, ресторантьори, депутати, чадърджии!!!! Аха...И чалгаджии...