Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Оставка на правителството и разпускане на Народното събрание няма да реши протеста, а е крачка много встрани от националния интерес. Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов пред БНР.

По думите му трябва някой да приеме бюджета за следващата година, от което ще зависи всичко в държавата и някой трябва да носи отговорност за действията на държавата в тези условия.

Още по темата

Ние не знаем какво ни предстои. В тази ситуация, всеки авантюризъм от типа на това - нека народът да управлява, руши демокрацията, категоричен беше Гълъбов и добави, че в Конституцията много ясно е казано, че управлява парламентът:

Той не вижда основание за парламентарна криза. Последният вот на недоверие беше преодолян със 124 народни представители, което означава, че управляващата коалиция има парламентарно мнозинство, аргументира се Гълъбов.

"Нямаме завършен мандат от 2009-а година, което означава, че сме в състояние на политическа несигурност вече 11 години, което е много лошо, защото разколебава доверието на хората в институциите и намалява готовността на гражданите да участват в изборите".

Според политолога проблем на българското общество е, че не успява да възпита следващо поколение български граждани, които да познават Конституцията и законите:

"Идеята за връщането на младите българи от чужбина я гледахме преди 20 години на "Българският Великден", тогава Любка Качакова (по-късно политик от НДСВ - бел.ред.) се завърна с плакат "Срам ни е от вас". Сега е следващото поколение". 

Политологът определи резултатите от социологическите проучвания като ситуативни, защото, според него, в обществото няма нагласа за избори. По думите му българското общество търси различен политически модел на представителство, но засега не го намира.

Коментари Напиши коментар

296

Анонимен

преди 1 година

Е добро утро, не само една оставка е встрани, а зад нас. Минали сме ги тия схеми. Сега е време за спокойствие и работа. На пролет ще си имаме избори и ще видимм кой кого.

295

Пфуу

преди 1 година

Измислен политлизач, какво не правят парите.Борисов и Доган трябва да се бранят до последно, всички плазмодии са по медиите...

294

Анонимен

преди 1 година

Слави-чалгата бърза да замези от политическата софра.