Правителството одобри ръст на бюджетните заплати на заетитe в борбата срещу пандемията с поредица постановления на редовното си заседание днес

Увеличението на разходите за персонал е с до 30 на сто и е във връзка с новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза и преодоляване на последиците от COVID-19.

По бюджета на Министерството на здравеопазването са одобрени 10 526 600 лв. за увеличаване възнагражденията на персонала на администрации към министъра на здравеопазването, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица.

Одобрени са и 9 600 000 лв. за държавни и общински болници за поддържане готовността на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести.

Други 827 500 лв. по бюджета на МРРБ са за с до 30 на сто ръст на основните месечни заплати на работещите в Дирекцията за национален строителен контрол.

Предвижда се и увеличаване с 30% на разходите за персонал на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която е сред администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия.

Ръст на възнагражденията ще има и в Министерството на икономиката - в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите и Българския институт по метрология.

Решението засяга и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Нощният труд на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" се увеличава от 0,25 лв. на 1 лв.

Други до 5,1 млн. лв. отиват по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите също за работещите на първа линия. 

И по бюджета на МТСП се отпускат 15 млн. лв. за повишаване на заплатите за служителите на първа линия в борбата с COVID-19.

По бюджета на МВР се отпускат 29 000 000 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд, положен от служителите на МВР.
 
Правителството отпусна и 122 млн. лв. по бюджета на МТСП за финансиране на увеличените разходи по Закона за личната помощ за възнаграждения за лични асистенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase