Снимка: архив, БГНЕС

Бензинът и дизелът в страната са поскъпнали през юли съответно с шест и с четири стотинки за литър, показват данни на специализираната интернет платформа fuelo.net.

Средната цена на литър А-95 на бензиностанциите в края на юли достигна 1,77 лв. (+3,5%), с тенденция на застой през първите дни на август, а дизелът се продава средно по 1,79 лв., или с 4 ст. по-скъпо от цените през юни.

Спрямо месец юли 2019 г. горивата са съответно с 45 ст. и 48 ст. за литър по-евтини.

Пропан-бутанът за месец е поскъпнал с 5 ст. за литър и в момента се продава по 0,84 лв. Дори и с минималното поскъпване на горивата, пише „Труд“, пътят до морето тази година ще излезе с близо 50 лв. по-малко спрямо миналата година.

Още по темата

Според класацията на цените на горива по области в началото на август в Шумен зареждат най-евтините бензин и дизел. Там и двата вида гориво се продават средно по 1,73 лв. за литър. Като бензинът е с 4 ст. по-евтин от средната цена за страната, а дизелът е с цели 6 ст. по-евтин. Пропан-бутанът в Шумен струва 0,80 лв./литър, което е с 4 ст. по-малко от средното ниво за страната.

С 3 ст. по-ниска от средната е цената на бензин А-95 във Велико Търново (1,74 лв. за литър), а дизелът в старата столица (1,74 лв./л) е с цели 5 ст. за литър по-евтин, спрямо средното ниво за страната. При пропан-бутана разликата е с 2 ст. надолу в цената (0,82 лв./л).

София в тази класацията е на завидното седмо място по най-евтин бензин А-95. В София бензинът се продава по 1,74 лв. за литър, което е с 3 ст. под средната цена за страната. Дизелът в столицата също е с 3 ст. по-евтина (1,76 лв./л) от средното ниво. Пропан-бутанът се продава по 0,83 лв./л, или с 1 ст. по-евтино от средното ниво.

В Северозападна България горивата в момента са най-скъпи. Във Видин и Монтана зареждат с 1 ст. за литър по-скъпи бензин и дизел.

 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 година

Ало картела ...спретесе ,и вие ли искате помощи)

22

Хемус

преди 1 година

Аз пък живея на морето,евтино ми излиза горивото!Насам да идват красиви българки,нямам претенции за гърдичките само да ги показват на обществото,превантивно в борбата срещу коронавируса!Имам спестен лев,мога да почерпя с миди и охладено бяло вино!Лопатарите да бачкат здраво,че идва тежка зима!

21

Анонимен

преди 1 година

От София до морето е 300 километра. При разход 7 литра на 100 км, за отиване и връщане трябват 42 литра бензин или дизел, т.е. около 75 лева. Ако разхода е 10 л/100 км, това са 60 литра гориво и цената е около 106-107 лева. Това е за море в Гърция. Няма как да е паднала с 50 лева, т.е. с един лев на литър гориво.