Снимка: Pixabay
Ако сте на пазара за недвижими имоти, информираността ви за това какво да очаквате, прави процеса за закупуване на имот по-лесен.
 
Ето всичко важно, което трябва да знаете, когато пристъпвате към купуване на жилище в 10 основни стъпки:
 
1. Намерете и наемете брокер на недвижими имоти.
Намирането на добър брокер на недвижими имоти е и трудно, и лесно. Такъв експерт ще ви спести време и средства, а твърде е възможно и да ви предпази от проблеми. Чрез компетентен брокер на недвижими имоти ще имате професионално ноу-хау през целия процес. Добрият брокер ще ви изслуша, ще разбере вашите предпочитания и възможности, след което ще ви предложи най-близкото до това, което търсите. Той няма да ви натрапва своите изисквания и предпочитания, а ще отговори на вашите. Експертизата на брокера на недвижими имоти ще разберете, когато ви запознава с конкретния пазар на имоти в конкретния регион.
 
imoti.net може да ви помогне в откриването на коректна агенция за недвижими имоти и доверен брокер. Разгледайте секцията Препоръчани фирми за имоти.
 
Когато се свържете с избрания брокер на недвижими имоти, подгответе си списък и задайте открито своите въпроси, преди да наемете точно този брокер.
 
2. Посетете кредитен посредник и се запознайте с условията на различните ипотеки. Вземете предварително ипотечно одобрение. Предварителното одобрение ви прави по-силен кандидат за закупуване на дом - този, който е готов да сключи бързо сделка, което продавачите предпочитат.
 
3. Направете два списъка: един на неотложните нужди и друг - на предпочитаните желания.
Броят спални, сервизните помещения, наличието на тераса, близостта до метростанция или друг транспорт, наличието на гараж или паркомясто и т.н. - това са неотложни нужди. От значение е близостта до парк, до магазини за хранителни стоки, аптека, до училища или детски градини, разстояние до рабтоното място и т.н. са важни, но могат да бъдат поставени на второ място.
Вашият брокер на недвижими имоти може да ви помогне да решите кои ваши желания не трябва да пренебрегвате и трябва да стоят в първия списък, за да се чувствате удовлетворени от избора на жилище.
 
4. Прегледайте онлайн обявите за жилища - апартаменти или къщи.
На базата на основните си желания започнете да оглеждате какво е на разположение. Използвайте филтрите на imoti.net, за да намерите бързо резултатите от своето търсене.
Целта при онлайн сърфирането не е само да намерите веднага точното жилище според вашите желания, но и да се уверите какво искате, какво е на разположение в платформите за имоти и какво вие можете да си позволите. Ако това, което търсите е твърде скъпо, може да се наложи да коригирате своите желания и нужди.
 
5. Започнете да правите огледи на жилища. В imoti.net можете да направите виртуални турове или видео огледи. А там, където няма такива, помолете вашия брокер да ви покаже избрани от вас имоти. Колкото повече жилища видите и колкото повече сравнения направите, толкова повече опит придобивате за пазара, но и за вашите възможности.
 
6. Подгответе се за преговори. Ако има жилище, което в голяма степен отговаря на вашите желания, направете оферта т.е. не приемайте напълно и веднага обявената цена. Консултирайте се с вашия брокер на недвижими имоти, но задължително преговаряйте за цената. И ако успеете да стигнете до цена, която удовлетворява и двете страни, поискайте да ви бъде предоставен предварителен договор.
 
7.  Завършете ипотечното кредитиране. Заявете пред кредитния посредник, че сте намерили жилище и се пригответе да попълвате доста документи.
 
8. Изчакайте оценката на банката. Ако се окаже, че тя е по-висока от цената на сделката, това ще е по-добре за вас. Но ако се окаже, че е по-ниска, тогава ще трябва самоучастието ви да е по-висок процент и може да размислите дали ще е по възможностите ви тази сделка.
 
9. Наемете домашен майстор, който да инспектира жилището и да направи списък на неотложните ремонти, ако има нужда от такива. Тази преценка ще ви струва някакви пари, но може да ви спести много големи проблеми, ако жилището има скрити дефекти.
 
10. Вече имате ключ и нотариален акт за вашето жилище. Собственик сте и можете да си отдъхнете. Запомнете колко време ви отне, за да знаете следващия път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase