Досегашният здравен министър Кирил Ананиев ще поеме финансовото министерство, а на негово място, начело на Министерството на здравеопазването ще застане директорът на "Александровска болница" - проф. Костадин Ангелов.

Битката с коронавируса влезе в една по-стабилна фаза и повечето от носителите на вируса не попадат в болница. Няма основания да очакваме дестабилизиране на системата. Кирил Ананиев отива в друга сфера, където е професионалист. Като профил е добре подбран проф. Костадин Ангелов, като управленец на едно от най-големите лечебни заведения. Той участваше и в организацията при борбата с COVID-19, сътресения не бива да се очакват. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият началник на "Пирогов" доц. Спас Спасков.
 
"Личната ми оценка е, че досегашният здравен министър се справи със ситуацията с COVID-19. Проф. Ангелов вече е управлявал голям финансов ресурс. Можем да посочваме много хора, които биха били подходящи за поста здравен министър, но решението кой да го заеме се взима от премиера", допълни той.
 
Той е на менние, че очакванията да се случи чудо в здравеопазването трябва да бъдат забравени. Нужно е време, а предвид идващите избори такова няма. Второ - той трябва да изпълни програмата на управляващата партия, за което също няма особено много време, смята Спасков. 
 
"Не познавахме заболяването, сега натрупахме познания, което ни позволява да сме по-твърди в решенията си и не смятам, че ще има такива отмени на заповеди при новия министър. Гледам скептично на тези съобщения за 330 заболели ежедневно, защото ако направим още тестове, те може да са и 500. Правим една извадка с тези тестове. Най-вероятно липсата на средства са пречката да се правят повече такива у нас", каза още доц. Спасков. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase