Правителството оцеля и след петия вот на недоверие, а депутатите от БСП скандираха "Оставка" преди да напуснат пленарната зала след гласуването. Всичко това стана на фона на продължаващите вече 14 дни антиправителствени протести у нас. Премиерът Бойко Борисов пък анонсира 29 млрд. евро за България от бюджета на Европа.

Още по темата
"Това е един успех, но преди всичко за Европа. С отблокирането на бюджета Европа даде заявка, че остава най-мощния съюз от държави в света. Това в частност е успех и за България. Този бюджет е за много години напред. Цяла Европа очаква септември да се обостри икономическата криза", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

"Това е успех за Европа, но тези пари са под условие. Всяка от страните може да бъде блокирана с мнозинство. Тези неща в България ги пропускаме", отбеляза политологът Любомир Стефанов.

Андреева е на мнение, че властта се намира в среда на социален страх и постоянни политически претенции. Вече имало много претенденти за властта, които казват, че могат да се справят много по-добре с този бюджет.

"Проблемът е, че това не се визуализира като социален път - нито от опозицията в парламента, нито от самия протест", посочи тя и подчерта, че ролята на протеста не е да роди политическа партия, а гражданското движение да сигнализира властта, че има тежък проблем.

"На площадите виждаме една абсолютно разнородна маса от протестиращи. Не забелязвам тези хора да си говорят помежду си. Със сигурност има хора с общи визии и идеи. Протестът има фокус, но се изисква енергия, за да намери материя и форма. Едва ли ще роди политическо движение. БСП не води и не материализира протестите", обясни Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него оставката на правителството вече не е на дневен ред. Разнородната маса пък гарантирала, че натискът на гражданското общество ще бъде под формата на всички партии.

"Управляващата коалиция има по-ясна визия - вижда криза, има идея като мерки, има средства за решаване на тези мерки. Протестът създаде обществена възпалена среда. Въпрос на един грешен ход е протестът да ескалира. Едно грешно изказване може да изкара хората на площада", каза още Цветанка Андреева.

Коментари Напиши коментар

100

Анонимен

преди 1 година

най добре е тия пари 29м.арда. да си ги разделим! отколкото да се доверим на някой със хубавите приказки.

99

Алтернатива има

преди 1 година

С коментарите по-долу просто сте сменили темата. Не е точно тук мястото да бистрим дали е било по-добре или по-зле преди 1989г. Въпроса е за бъдещето. Тези млади хора, които са на протестите искат по-добро бъдеще и са прави да го искат. Вече трети мандат на Бойко сме все на опашката на ЕС и изоставаме и от предпоследните. Румъния вече има два пъти по-голяма минимална заплатаот нас. Корупцията и беззаконието ни пречат да се отлепим от дъното. Изходът е: предсрочни избори с машинно гласуване.

98

Анонимен

преди 1 година

Не политически, АНТИПОЛИТИЧЕСКИ. ДС си е пуснало пипалата във всяка голяма формация и си пази козовете да пусне в малките, ако се разрастнат. Тия протести не са в подкрепа на политическа опозиция, а протест срещу разкапаната система като цяло. Мислите ли, че Боко е достатъчно умен да е там където е ? Този клоун. Моля, понеже не ги изпуцахме, като румънците, а им дадохме държавните куфари, за това ще сме така. Едни 2-3 хиляди вампира ни убиват, а вие форумци се пънете с глупости.