Снимка: flickr

България може да използва заем до 4,55 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на финансите.

Още по темата
За периода от 2021 до 2027 година страната ни се очаква да получи близо 29 милиарда евро след постигнатото рано тази сутрин споразумение на европейските лидери относно многогодишната финансова рамка на ЕС и фонда за възстановяване от коронавирусната криза.

Над 12 млрд. евро ще получи страната ни по инструмента "Следващото поколение Европейски съюз" по предварителни изчисления на финансовото министерство. 7,7 млрд. евро от тях ще са безвъзмездни.

Най-много грантове се очакват по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост и на Фонда за справедлив преход.

България ще получи допълнителен грант и по линия на Кохезионната политика - 656 млн. евро, както и за развитие на селските райони - 188 млн. евро.

16,7 милиарда евро ще бъдат средствата по програмите и фондовете за следващата многогодишна финансова рамка.

Изчисленията на МФ показват, че се запазва положителният нетен баланс и за следващия програмен период.

Коментари Напиши коментар

45

ще ги получим на

преди 1 година

кукуво лято - тези пари нито ги има заделени в ЕС, ни то ще бъдат изкарани поради пандемията и необходимостта от екологично преструкториране, камо ли да бъдан усвоени при върховенство на закона тук

44

Братиньо

преди 1 година

Аз уредих парите,аз работя на полза роду ! Аз-единственият верен син на майка-България !!!

43

Анонимен

преди 1 година

еха великите българи и те се наредили на чуждата маса, сега вожда ще разпредели парите на другите народи на приятелите си мутри за да си изветляват бизнесите и ще подари на доган бей един плаж някъде още да си загради, а чалгаджиите ще му ръкопляскат като изумени