Снимка: БГНЕС

Регионалната комисия в Народното събрание одобри промените, касаещи "студения резерв".Законопроектът цели намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия, съобщиха от ВМРО.

Законопроектът е внесен от депутати от парламентарните групи на коалиционните партньори ГЕРБ - ОП.

След гласуването в пленарната зала министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа.

Още по темата
Това ще става по ред, определен в Закона за енергетиката. Промените ще са в сила до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България.

Ако се намали размерът на студения резерв, може да доведе до промяна в мрежовите такси. Това, респективно, може да доведе до промяна на ценовото решение на КЕВР. Но това ще бъде обсъдено тепърва.

"Не може да се каже нищо, преди да видя закона", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти.

Според председателя на КЕВР размерът на студения резерв трябва да се намали. "Как това ще стане, сигурно ще стане обект на разисквания в Комисията по енергетика, след като законът пристигне в Народното събрание за първо четене. Но не мога да коментирам нещо, което не съм видял", допълни Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase