Опашките пред магазини и аптеки, които виждахме през периода на извънредното положение, сега се преместиха на нови адреси. След концентрацията на хора и автомобили по граничните пунктове, сега наблюдаваме подобни гледки пред лабораториите за изследване на коронавирус. Желанието за почивка и море в Гърция предизвика нов вид групово изследване с PCR или т. нар. пулстратегия. Какво представлява тя и колко достоверни са резултатите? 

"Пултестовете са много добър скринингов тест за бързо скриниране на голяма група хора. Те са подходящи, само когато се извършват регулярно. Проблемът е, че когато смесим 5 проби в едно, се намалява вирусният товар и може да имаме фалшиво отрицателен резултат", каза специалистът по медицинска генетика проф. Албена Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя изтъкна, че пултестовете са неприложими за пътуване в чужбина, тъй като може да се пропусне някой заразен, който е с нисък вирусен товар.
 
"При положителен резултат от пултеста всички смесени проби се изследват индивидуално и тези резултати се представят на РЗИ. Отрицателни тестове не се докладват на РЗИ за статистиката", отбеляза проф. Тодорова.
 
Според нея при семейства се предлага отстъпка от цената за изследване на цялото семейство. 
 
"Видяхме, че увеличавайки броя на изследваните, се увеличава и броят на положителните проби. Важно е какъв тест е подбран за изследването. Ако тестът не е подходящ, ще имаме фалшиво отрицателни резултати, което променя статистиката", посочи експертът по мед. генетика.
 
Тя добави още, че оторизираните лаборатории знаят как да си проверяват пробите.
 
"Има доста предварителни стъпки, преди да се стигне до теста за Ковид-19. Има изключително дълъг период на обработка на пробата - дали има достатъчно клетки, дали има добро качество на изолираната РНК", подчерта проф. Албена Тодорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase