Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че излиза, че правителството брани имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Това обаче е било направено с писмо на шефа на НСО, обяви премиерът на извънреден брифинг в МС.

Още по темата
Борисов изчете писма, според които исканията към различни служби са да се пази по суша и море територията на парк "Росенец", местност Отманли, от 10 юли до 15 септември. Подписът е на шефа на НСО ген. Красимир Станчев.

След като получат това писмо, всички служби на правителството трябва да го изпълняват, каза премиерът.

Борисов обясни, че в такива случаи след заповед службите действат "по тертип".

Добре че разбрах за писмото и то разбрах, когато говорих с кмета Николов (кмета на Бургас Димитър Николов - бел. Ред.) да демонтират бариерата, ако е незаконна, разясни той.

Борисов отново настоя, че НСО е изцяло под ръководството на президента Румен Радев.

Един ден Румен Радев призовава НСО да направи което смята за правилно и на другия ден НСО изпраща писмо, в което казват какво се иска от нас, и то до 15 септември, посочи министър-председателят.

Той възложи на вицепремиера Красимир Каракачанов да се провери - може ли тази заповед да не бъде изпълнена. Сценарият е ясен, виден. Моята заповед е да се намери законова форма, включително след среща с директора на НСО, да се оттегли, коментира премиерът.

Преди това вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че нито един моряк или съд от Военноморския флот няма да бъде ангажиран с подобни "необмислени писма и предложения".

Той попита обаче ген. Станчев дали НСО няма да вземе мерки с хвърлянето на български флаг, извършено от служител на военизирана служба.

Брегът е изключителна държавна собственост. Никой не може да спре граждани да отидат на плаж, но ако решат за митинг или шествия, това е друго, посочи Каракачанов и допълни, че тогава местната власт решава дали ще разреши.

"Да начертаеш карта и едва ли не флотът да дойде да те охранява - е порнография", заяви Каракачанов.

Вътрешният министър Младен Маринов каза, че във връзка с искането е разпоредил на професионалното ръководство да съблюдава закона.

Транспортният министър Росен Желязков попита защо точно вчера НСО реши да наложи ограничения на тази територия.

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че може много бързо да пламнат искрите на етническото напрежение и призова "дано сме всички с разума си". Той каза, че има начин да се протестира и се надява да няма сблъсъци при митинги. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase