Снимка: БГНЕС

На общоевропейско ниво най-опасните стоки са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата. За България детските дрехи са най-срещаният продукт с риск, следвани от стоки за отглеждането на децата и електроуреди (спомагателни уреди за консумация на енергия). Това заяви по повод резултатите от последния дoĸлaд нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (ЕК), бaзиpaн нa peгиcтрaциитe в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки в Европейския съюз (ЕС) Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Системата повишава своята ефективност, като от 2015 г. досега са се увеличи активностите на държави членки за откриване на такива стоки", обясни той.

България е на 12-о място на нотифицирани опасни стоки и на 3-о място в Европа по реакции за противодействие след Унгария и Дания, стана ясно още от разговора.

"Голяма част от опасните стоки у нас са внос", допълни той.

"КЗП запознава търговците и браншовите организации с изисквания за стандартите за група стоки, за да се противодейства на разпостранението на опасни стоки", отбеляза гостът.

Димитър Маргаритов коментира и темата за потребителското поведение по време на криза.

"Потреблението намаля значително, хората ограничиха и разходите си", обясни Маргаритов.

Сигнали до КЗП е имало заради липсата на маски и дезинфенктанти, както и подадени жалби заради отпаднали почивки.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase