Снимка: БГНЕС

Българи, пътуващи днес за Гърция споделиха, че гръцките власти на ГКПП Кулата-Промахон правят масово тестове на влизащите, но не задължително на всеки един, пишат от "24 часа". Все още няма и официално издадена заповед на гръцките власти тестването да е на 100% от влизащите.

"В колата бяхме с мъжа ми и двете деца. Нас ни тестваха, децата - не. Цялата процедура продължи около 20 мин. Забелязахме, че правят тестовете на случаен принцип. Обикновено на половината пътници в колата", каза семейство от Благоевград, което пътува за Ставрос.

Някои българи пък показвали направен предварително у нас бърз или ПСР тест, заверен от лаборатория. "Минахме преди малко с бърз кръвен тест, заверен с печат от лабораторията. Но трябваше да изчакаме и да го покажем на тези, които взимат пробите. Признаха ни го", допълниха други пътуващи. Граничният полицай обикновено праща от всяка кола поне по 1 човек за тест.

С социалните мрежи има групи за пътуващи към Гърция, които в реално време съобщават как преминават проверките днес. Вижте някои от постовете:

Любомир Пиперов: "Минаваме границата в 11:33. Чакахме 2 минути. Никой от семейството не беше тестван. Тестват според номера на баркода"

Кристина Александрова: " Инфо от преди 10 мин. Имаше 4 коли, направиха тест на двама от 4-ма в колата, ако има значение само на двамата кодовете започваха с 1. Минахме за 10 минути"

Kирил Глушков: "От бус с 5-има души не тестваха нито 1. Избирателно го правят. Чакахме 25 мин"

Павел Лазаров: "Информация от 8:45. Нямаше никаква опашка, 2-3 коли. Поискаха ни QR кодовете. В нашата кола сме две групи с различни кодове. Хората с QR започващ 23 - не ни тестваха. Един човек от нашата кола с QR започващ с 13 беше отклонен за тест. За теста се попълва с химикалка един кратък формуляр и после за около минута всичко е готово. Минахме за около 10 минути заедно тестването."

Туристите споделят и различни ситуации от днес - на едни признавали предварително парванеи у нас тестове, на други - не. И в официалните изисквания на гръцките власти за влизане на чужденци също пише, че дали да се признава предварително направен тест, е въпрос на преценка на място.

Други туристи пък твърдяха, че се тестват хора според цифрите на получения персонален код. Те показват населеното място, където човек ще почива и вероятно заради това се подбират пътуващите според курорта.

Вчера през "Кулата-Промахон" са преминали около 8000 души, което е значително по-малко от обичайния трафик. Очаква се в петък потокът да се увеличи значително.

Коментари Напиши коментар

3

Балкантурист

преди 1 месец

Да гледат аалчните хотелиери в лайномориетоо, но и така няма да разберат защо българина постъпва така. Защото от чалгоморието по-лошо няма, никаде няма. От А до Я всичко е селскаа проостотия.

2

НЕМА ВИРОС

преди 1 месец

Батееее

1

Анонимен

преди 1 месец

Масово тестване, ама през ред, не всеки ред, поне по един на кола, ама не всяка, и току с заверен лист може и да те пуснат.
Много масово е, по Византийски се отчита стабилност, за да напира туристопотока. Кинти трябва да влизат, ще му мислят после. А жертвите ще ги връщат както Холандците, от самолета, направо в интензивното на принудителна вентилация.