Снимка: БГНЕС

Българският ВиК холдинг“ ще се включи в решаването на проблемите, свързани с климатичните промени и предизвикателствата, които те създават пред отрасъла като безводието или наводненията. Новата структура ще инвестира в реализацията на големи проекти, които ще осигурят вода за региони с ограничени ресурси. Това каза председателят на УС на дружеството Иван Иванов на петнадесетото издание на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“, която тази година се проведе в дигитален формат, съобщават от МРРБ.

Още по темата

Иван Иванов очерта основните приоритети в работата на холдинга. Голяма цел е намаляването на загубите на вода чрез инвестиции в активи публична държавна собственост. Ще се работи за финансово оздравяване на ВиК дружествата. Някои от тях се справят добре и инвестират, но други като ВиК - Перник нямат необходимите средства и се очаква от холдинга да ги подпомогне финансово и методически, обясни Иван Иванов. Затова в момента се разработват вътрешни правила за подбор и финансиране на проекти.

Холдингът има и контролни функции
. „Ние се явяваме представител на държавата в тези публични дружества и имаме законови ангажименти по отношение на докладването и контрола на изпълнението на поетите ангажименти“, посочи Иван Иванов.

Не на последно място дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира. Иванов даде пример с европейската директива за питейните води, която поставя изискване да се взимат и тестват повече проби. В тази връзка ще бъде изготвен технико-икономически анализ за създаване на  лаборатория, която да обслужва всички ВиК оператори.

Холдингът няма да се намесва в провеждането на обществени поръчки от ВиК операторите при реализацията на проектите по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.  „При нужда от методически указания сме насреща, но в изпълнение на правилата на ЕК ще оставим дружествата да се справят сами“, поясни Иванов.

В панела „Екологична инфраструктура“ участва и началникът на отдел „Развитие на водоснабдяването и канализацията“ в МРРБ Невена Иванова. Тя представи резултатите от подготовката на Регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) и напредъка по изготвянето на Закон за ВиК. Законопроектът е в процес на разработка. Предвижда се той да запази публичната собственост на ВиК инфраструктурата. Ще бъде въведен принципът една административна област - един ВиК оператор. Ще се намали регулаторната тежест. Ще се запази социалната поносимост на цената на ВиК услугите, за което има обществен консенсус.

Коментари Напиши коментар

6

someone

преди 1 година

това ми напомня на Холдинг БДЖ, който сега искат да закриват тъй като е пълен бардак и служи за прикриване на бардака.Сега ще повторим упражнението ,понеже там от където трябва да идват решенията (правителството) няма никой, който да знае какво да се прави.Сега в холдинга ще се наливат милиони след милиони, бардака в дружествата ще е още по-голям както и краденето, а засушаването *** на вратата ни.

5

Анонимен

преди 1 година

"Не на последно място дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира."----Преди пръкването на поредната административна структура, не беше ли редно и по-разумно да се уточнят правилата на играта и да се създаде работещ механизъм за нейното функциониране, вместо нищо незначещи словоблудства като по-горното?Като с холдингите от "водната индустрия" в редица страни по на запад от нас. Имат известни облекчения в редица дейности, но за сметка на това поддържат поносима цена на услугата

4

бахуро

преди 1 година

Продължение:Иначе тоя ВиК консорциум или каквото е там е поредната черна каса за градене и размиване на отговорност. В момента има няколко институции, които трябва да са отговорни - МОСВ, МРРБ, областните, градските местните ВиК дружества и сега това чудовище. Ето това вече е истинското престъпление - още едни ***, без съкращение на другите и НИКОЙ не носи отговорност. А в мътни води се ловят големите риби. Погнусен съм от тая депесаро-комунистическа герберастия!