Снимка: Bulgaria ON AIR

"Антарктида е континентът на бъдещето, тя отговаря и на въпроса как да се преборим с коронавируса. В момента има 1 000 души там, там условията са такива, че вируси не виреят. Там също има карантинни мерки", каза в студиото на "България сутрин" изследователят проф. Христо Пимпирев.

Още по темата

Той обясни, че им предстои много важен антарктически сезон - има за изпълнение много важна програма и всички са "на нокти" какво ще се случи.

"На Антарктида живеят микроорганизми, които са ендемични - живеят само там. Който организъм се е приспособил да живее там, е уникален.  Фармацевтичните компании дават големи пари за изследвания на Антарктида", посочи проф. Пимпирев.

По думите му в момента се изпълнява национална полярна програма - строителство на инфраструктура, за което има финансиране. Той се надява, че експедицията няма да претърпи съкращения.

"Български полярници ще отидат, работата не може да се изостави. Абсурдно е да няма експедиция, надявам се финансирането ѝ да не бъде намалено, защото това е национален приоритет", подчерта изследователят в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той нарече Антарктида "кухнята на времето по света".

"За първи път от 50 г. насам от Делхи се видяха Хималаите. Природата не може да си отдъхне за два месеца. Когато отидем на Антарктида, ние живеем в изолация, но знаем, че ще е така. Човек не е устроен в 21 век да си седи вкъщи - и в пещерите са излизали навън да ловуват", обясни проф. Христо Пимпирев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase