Дните в изолация дадоха ново поле за изява на онлайн измамниците, които сега изнудват като твърдят, че притежават ваше неприлично видео. То било заснето чрез виртуален вирус през камерата на мобилното ви устройство.

На тази посочена биткойн сметка има преведени трансакции, явно някой се е хванал на въдицата. Имаме дори трансакции, различни от българските, което явно означава, че има потърпевши от други страни. В тези заплахи хакерите посочват, че разполагат с паролата на имейла ви, като вероятно се има предвид стара парола. Това обясни за "България сутрин" експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Според него двустепенната верификация е нещо, което трябва да правим със сигурност. Трябва най-много да се внимава къде се логваме.

"Има техническа възможност камерата на компютъра ви да бъде контролирана чрез пробити сървъри и съмнителни сайтове. Проблемът се решава с поставянето на лепенка на камерата", допълни той.

В студиото на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR музикантът Венци Мицов посочи, не се притеснява от подобни заплахи на хакери.

"Не се впечатлих от мейла, който получих, нямам и 1000 лева да преведа, защото боядисвахме вкъщи, правихме ремонт...", заяви той.

И отбеляза, че има ситуации, в които вманиачени типове могат да стигат до заплахи. Самият той се е сблъсквал с подобна случка - до съд и по-сериозни действия обаче така и не се е стигнало.

"Когато подадох сигнал в дирекцията по киберсигурност към МВР, момчетата си свършиха работата много добре, но после законодатеството е много тромаво", допълни Мицов за Bulgaria ON AIR.

"Колкото сме по-прости, толкова повече ще ни цакат такива идиоти", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase