Снимка: БГНЕС

Правителственият говорител на Гърция Стелиос Пецас настоява да се забрани български туристи да влизат през граничния пункт Маказа-Нимфея от 6 юли, понеделник, а преходният период да бъде до 5 юли.

Това стана ясно от негово изявление, цитирано от електронната медия Хronos.gr.

Още по темата
Пецас припомни, че от България в Гърция може да се влиза само през пункта Кулата-Промахон, а през останалите - само по съществени причини. Преминавания по границите с Албания, Северна Македония и Турция са разрешени само по съществени причини.

Всички пристигащи в Гърция от понеделник, 6 юли, са длъжни 48 часа преди пътуването си да попълнят и изпратят формуляра за локализация на пътници PLF, коийто е достъпен в приложението „Посетете Гърция“ и на уебсаийта travel.gov. gr.

До неделя, 5 юли, има преходен етап, коийто осигурява необходимата гъвкавост, отбеляза Пецас. Така посетителите могат да попълнят PLF дори малко преди заминаването си или веднага след пристигането си у нас, добави той, цитиран от "24 часа".

Гръцки лекари и инженери са разработили програма за анализ и оценка на епидемиологични данни, въз основа на която посетителите ще бъдат подложени на целево вземане на проби (тест за Covid-19) при влизане. Тези посетители трябва да следват инструкциите на Генералния секретариат за гражданска защита.

Правителственият говорител изтъкна, че стъпките за отваряне на туризма ще се ускоряват или забавят в зависимост от епидемиологичната обстановка. "Не правим никакви отстъпки за опазването на общественото здраве и човешкия живот.

В този контекст Гърция, в сътрудничество със своите партньори в Европеийския съюз, си запазва правото да преразглежда своята политика по тези въпроси въз основа на развитието на епидемиологичните данни", обобщи Стелиос Пецас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase