Деница Сачева. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мярката 60/40 се разширява за повече сектори и изискванията за нея са облекчени, стана ясно на брифинг в МС.

В нея са включени зъболечението, балнео и спа центрове, тъканни и кръвни банки, частни детски ясли и детски градини, центрове за професионалната квалификация и други.

Общините и общинските предприятия също могат да кандидатстват за помощ по тези мерки.

Още по темата
В следващия тримесечен период няма да има изискване работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година. Те обаче трябва да бъдат декларирани като дължими, за да могат след време сумите да бъдат събрани, съобщи социалният министър Деница Сачева.

За туризма мярката става 80/20, защото се дават допълнително по 290 лева на заето лице, каза ресорният министър Николина Ангелкова. Тази помощ ще се ползва съвместно с мярката "60/40" и отчита всички специфики на туризма.

От помощта могат да се възползват и хора, които са наети от първи юни и не са свързани със сезонния характер на обектите. Отделно се дават 50 млн. лева за хора, наети от бюрата по труда, като всеки работодател ще получава по 610 лева на човек, каза Ангелкова.

До този момент по мярката "60/40" са изплатени около 130 млн. лева, които запазват работата на 150 000 души. Общият брой на заявленията за тази помощ са от 17 000 фирми за около 300 000 души. С новият дизайн на мярката ще бъдат обхванати отново 300 000 работни места, като парите за тази мярка ще бъдат около един милиард лева.

За хотелиерите и ресторантьорите няма да има изискване да се запазва заетостта на новоназначените служители, а само изискване за запазване на работното място, защото това работно място ще съществува и следващия сезон, каза Сачева.

От петък ще може да се кандидатства по разширената мярка 60/40, но от 14:00 часа днес ще може да се кандидатства по мярката за наемане на безработни. Тя е с общ бюджет 160 млн. лева, от които 50 млн. лв. са за туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase