Кадър: Bulgaria ON AIR

Снежанка живее с диагнозата детска церебрална парализа. Двете с нейната майка Анна Дамянова са неотлъчно една до друга.

Майката се обърна с апел за помощ към хората, защото има нужда от постоянен приток на средства и търси работа, чрез която да осигури по-нормален живот на 21-годишната си дъщеря.

"Кампанията е от 2011 г. Когато сме имали средства, тя е правила рехабилитация. ДЦП не се лекува, хубаво е да се поддържа добро двигателно и ментално състояние. От няколко години се опитвам да намеря дневен център за нея, за да започна да работя. Но тя е с памперс, не може да се обслужва и по този начин не мога да започна да работя. Нямаме средства да живеем. Трябва да ходя с нея, няма на кого да я оставя", разказа Анна Дамянова пред Bulgaria ON AIR.

От един месец тя официално се води личен асистент и сега за пръв път е получила заплата, която е точно 506 лева. Двете със Снежанка живеят под наем, който е 500 лв.

"Ако започна да работя, мисля че може да се справяме. Не ми е приятна мисълта, че е можело да бъде друго. С бащата на Снежанка се разделихме, аз взех решението той да си отиде, тъй като не беше баща и мъж на място. Родителите ми са до нас, баба много помагаше, но вече не може", сподели още Анна в студиото на "България сутрин".

Майката в нужда разказа, че рехабилитацията на Снежанка в Полша е била много интензивна и дори е включвала терапии с коне и делфини. Тогава двигателното състояние на момичето е било много добро.

"В България има рехабилитатори и центрове, но всички предпочитат да ходят навън - базите им са по-добри, специалистите работят по-усърдно. На 25 май трябваше да заминем на поредната рехабилитация, но не успяхме. Може да е за добро", откровена е Анна.

А Снежанка е спряна от училище, тъй като при нея се е появил много сериозен синузит. Анна получава бележка, в която пише, че дъщеря ѝ трябва да бъде спряна от учебните занятия. Училището обаче липсва на Снежанка.

"Ако хората ми дадат шанс да работя, животът ми ще е една идея по-лек. Дори да не бяхме на квартира, тези пари пак нямаше да са достатъчни. Имало е нападки, че аз изглеждам добре, щастлива съм и добре облечена. Доста глупаво е човек да съди по облеклото. Тя винаги е много добре облечена, старая се тя да изглежда добре. Твърдо решена съм да се боря, първо трябва да получим общинско жилище", каза Анна Дамянова.

Всички желаещи могат да помогнат двете борбени жени с SMS с текст DMS SNEJANKA на номер 17 777.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase