Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В условията на криза от COVID-19, бизнес климатът у нас се подобрява за втори пореден месец. Това пише премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа, като цитира данни на НСИ в последното проучване за стопанската конюнктура в България през месец юни.

След като през април спадът стигна до 42%, общият показател на бизнес климата нараства с 11,8 пункта през май и с още 11,4 пункта през юни. Подобрението е в резултат на по-благоприятния бизнес климат в секторите промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Въпреки пандемията, много сектори у нас не са спирали работа. Продължаваме с помощта към българските предприятия. С подкрепата и от ЕС се надяваме скоро икономиката на България да се върне в онази отлична кондиция, в която беше и преди кризата, заявява Борисов.

В друг пост той съобщава, че Европейската комисия е одобрила държавна помощ в размер на 200 млн. лв. в подкрепа на средни предприятия в България, засегнати от кризата с коронавируса. Очаква се от мярката да се възползват около 1500 фирми. Помощта ще бъде предоставена преди 31 декември.

Това е поредният финансов инструмент за възстановяване на бизнеса в България. Само по схемата 60/40 до момента са платени 114,7 млн. лв, с които е запазена заетостта на около 150 000 души.

Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори. Вече стартира и програмата за подкрепа на микро- и малки предприятия. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хил. лв. безвъзмездна помощ.

 

Коментари Напиши коментар

178

12345

преди 1 седмица

мойто шефче вече си построи дворец с тия парички ,а работниците от фирмата ги води на 4 часа....нищо че има работа за 16 часа

177

Анонимен

преди 1 седмица

Училищата, болниците, социалните домове и тн. те български фирми ли са и с какво помагате на образованието, здравеопазването и социалния живот на хората, които работят за хората.

176

Обезнадеждаващо

преди 1 седмица

До Браво на Бойко!
Тъпанарин прост.