Снимка: БГНЕС

Моето лично мнение е, че избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки – нощните заведенията и спорта. Ако не бяхме го направил, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден. Това мнение изрази главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "120 минути" по bTV.

Още по темата
Въпреки тревожните числа от последните 2 седмици, той е категоричен, че сме още далеч от "шведския модел".

В България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, отбеляза членът на Националния оперативен щаб.

Доцент Кунчев отбеляза още, че мерките у нас не са били разхлабени под натиска на политиците, а след внимателно претегляне на "плюсовете и минусите".

"Когато всички са уплашени, нормално е, логично е, мерките да са по-строги, сега когато мерките дотегнаха на обществото до такава степен и видяха спада в икономиката, който ги уплаши, сме по-склонни към по-бързо разхлабване", заяви експертът.

Той коментира и разликите в различните тестове, които се правят на потенциално заразените.

Все още най-точни в диагностицирането на заразата с COVID-19 са PCR тестовете, които дават резултат до 90% точност, но много зависи дали пробата е била взета правилно и в кой стадии на болестта е взета, важно е пробата да стигне изключително бързо до лабораторията, обясни доц. Ангел Кунчев.

Коментари Напиши коментар

186

Анонимен

преди 1 седмица

Щом сега лятото е така, дойде ли зимата тежко ни горко.

185

22

преди 1 седмица

Абе ненормални ли са тия хора--- затваряйте дискотеките, барове, стадиони, детски градини. Кафенетата на 50 % само вън. Лятото грип Б с такива размери няма за тези които твърдят, че е нормален грип. Докато можем нека овладеем и свалим бройките на заразените. Какви са тия работи родители с ковид да си пускат децата на градина- това си е тероризъм в ситуацията.

184

Вуйчо Ви

преди 1 седмица

Значи заразените са по заводите, а не по баровете и стадионите. И за 30-40 заразени разлика, сър Кунчев иска да лиши народа от елементарни забавления!!