Снимка: БГНЕС

78-годишен мъж с коронавирус е починал в общинската болница в Девин, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Пациентът е починал тази нощ, от Доспат е, имал е сърдечни и други хронични заболявания.

Той е петият смъртен случай с COVID-19 в областта.

Общо 180 са случаите на коронавирус в областта от началото на епидемията, като 30 от тях са установени през миналата седмица. Активните случаи сега са 93, от които 17 се лекуват в болници в Смолян, Девин и Гоце Делчев.

От 30-те нови позитивни през седмицата 16 са в Смолян, 12 в Доспат и по един в общините Девин и Рудозем, сочат данни на РЗИ. Под карантина са поставени 153 жители на областта.

Вирусът циркулира и в Смолян, и в областта, така че хората не трябва да пренебрегват противоепидемични мерки, препоръчват от Областния съвет по сигурност. Област Смолян е на второ място за страната по ниво на заразените спрямо брой население.

Три положителни проби за коронавирус са потвърдени сред работници в шивашки цех в Смолян, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ. На собственика на предприятието е предписано да извърши дезинфекция на помещенията. С предписания за противоепидемични мерки са и офисите на НАП и НОИ в Смолян, в които също има по един служител с положителна проба за COVID-19.

В края на миналата седмица са изпратени за изследвания 79 проби от заразени с коронавирус в Доспат, като 16 от тях имат повторни положителни резултати. На 43 от карантинираните в Доспат вчера е изтекла 14- дневната карантина.

От РЗИ предупреждават, че рискът от заразяване на този етап е много по-голям, отчитайки увеличения брой позитивни в областта. Това налага да бъдем много по-внимателни, да не забравяме за опасностите около нас, да избягваме контактите и да спазваме добра хигиена, посочи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ.

Според медици от региона коронавирусът на този етап не е толкова агресивен, а в около 80 процента от случаите протича с леки или без симптоми. Има усещане, че пациентите по-лесно прекарват заболяването, а и толкова много безсимптомни форми, които откриха в Доспат показва, че вирусът вече не е толкова агресивен, коментира д-р Марин Даракчиев, директор на МБАЛ- Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase