Мащабната мрежа за продажба на бебета временно преустанови дейността си заради пандемията от COVID-19 и затворените граници. В Украйна сурогатното майчинство е законен и добре развит бизнес, а българи чакат да приберат бебетата, за които са платили. Трябва ли да се узакони "заместващото" майчинство?

"Това е процедура, която помага на семейства от цял свят да имат деца. Тук говорим за случаи, в които хора, имащи сериозни здравословни проблеми, трябва да се чувстват престъпници заради това, че искат да имат дете в България", каза пред Bulgaria ON AIR бившият депутат от "Атака" Калина Крумова.
 
През 2011 година тя направи опит с пакет от законодателни промени да узакони сурогатното майчинство. 
 
"Законопроектът беше приет на първо четене. Всяка държава оформя законодателната си рамка. Украйна е една от дестинациите, които дават решение на много хора, които не могат да имат деца", добави Крумова.
 
Тя е на мнение, че не бива такива хора да се чувстват като престъпници, само защото това не е регулирано в българската законодателна рамка.
 
"Този дебат отново трябва да влезе в дневния ред. Процедурите са дълги, сложни, този процес трябва да е изключително прецизно разписан. Имам щастието да бъда майка, но ние не можем да влезем в обувките на хората, които имат тази нужда, и трябва да им подадем ръка", обясни бившият депутат.
 
Тя отбеляза, че сурогатното майчинство е единственият вариант за жени, които са преминали през химиотерапии и са се възстановили от болестта. При тях стимулирането на организма би могло да върне онкологичното заболяване обратно.
 
"Има много други заболявания, които също са несъвместими с износването на дете. Асистираната репродукция е решение за едни, не трябва обаче да си затваряме очите пред една възможност, защото е трудна", подчерта Калина Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase