Снимка: МО

Общ преглед
Военноморските сили провеждат и участват в различни учения по Черноморието тези дни. Сред тях е и тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2020", кадри от което са в галерията ни. От какви специалисти има нужда бойният флот в момента и какъв е интересът съм свободните длъжности, за най-ценния ресурс в армията - хората, Dnes.bg разговаря с капитан I ранг Стефан Стефанов, заместник-началник на отдел "Личен състав" в Командването на Военноморските сили.

Колко длъжности са обявени като вакантни в момента във ВМС и какъв е интересът към тях?

100 длъжности са обявени за прием във ВМС с министерска заповед. На 29 май изтече срокът за прием на документи по публикуваната обява със специфичните изисквания, които трябва да покриват кандидатите. 
Има 554 кандидати по информация от структурите на Военно окръжие. Интересът е голям, такова съотношение 5:1 не сме имали от 2012 г.

Какви са причините за него според Вас?

На първо място беше променена пределната възраст за прием на военнослужещите, която вече е 40 години. Това даде възможност на 12 набора потенциални кандидати да могат да участват в конкурса. Има влияние и кризата с коронавируса - военната служба е сигурна и създава престиж. За нас тази конкуренция е много обнадеждаваща и гарантира почти пълното заeмане на вакантните места с подходящи кандидати.

Интересът към кои длъжности се откроява?

Две са основните групи длъжности - корабни и за водачи на МПС. От практиката обикновено интересът е към корабните длъжности и тези, които са на дежурства по график и предполагат повече свободно време.

Какво показват наблюденията Ви, кои места остават най-често свободни след конкурси?

Основно местата за водачи на МПС, което е проблем. Конкуренцията на пазара на труда за такива кадри влияе върху некомплекта, който постигаме след всеки конкурс. За Категория C, която изискваме, са необходими повече средства и усилия, и съответно по-малко кандидати я притежават.

Какво е по-специфичното за предстоящите изпити в конкурса?

Следващите етапи на конкурса предвиждат тест по обща култура и покриване на нормативи по физическа подготовка. Засега датите за тях не са обявени, като причината е свързана с пандемията и отлагането на конкурси, струпването им по едно и също време. Забавен е процесът на преминаване на кандидатите на прегледите за психопригодност и медицинска годност. Така изпитите ще се проведат най-рано в края на август, началото на септември. Но можем да кажем, че по отношение на процеса всичко върви нормално.

Кое обичайно затруднява най-много кандидатите, покриването на нормативите за физическа годност ли?

Не, основното е медицинската годност, не покриват медицинските изисквания. На следващ етап е психическата пригодност. На теста за обща култура резултатите са добри. Тези, които са се подготвили и са физически активни, покриват нормативите.

Какво препоръчвате конкретно за физическата подготовка?

Изпитите са крос 1000 метра, лицеви опори, коремни преси и совалково бягане 10x10. Една умерена подготовка лицеви опори и коремни преси всеки може да прави у дома. Нормативите са публикувани предварително, в годините не са променяни. Сега има възможност за тренировки на открито за крос, каквато почти липсва, когато конкурсите са в ранната пролет.

Ориентировъчно какъв е некомплектът във ВМС?

При матроския състав е малко под 20%. Ако продължим с този темп на желаещи, ще бъде по-незначителен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар