Засилени полицейски проверки има по автомагистралите в страната. Пътните полицаи следят за нарушения и спиране на автомобили в аварийните ленти.

По време на полицейската операция ще се следи и за невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, предаде репортер на Bulgаria ON AIR.

47 000 автомобила са проверени на територията на България от 4 до 10 юни. Статистиката показва, че от началото на годината са установени над 70 нарушения по автомагистралите у нас. 35 от тях за шофиране или спиране в аварийните ленти.

"Имайте предвид, че в този период движението беше малко във връзка с мерките, които бяха наложени заради епидемиологичната обстановка", посочи инспектор Петър Соколов от отдел "Пътна полиция".

При повторно нарушение глобата стига до 4000 лв. В рамките на седмица, от 4 до 10 юни, има 1470 нарушители без предпазен колан.

"Санкцията за непоставен колан е 50 лв. за водачи на моторни превозни средства и отнемане на 6 контролни точки. За пътниците санкцията е 50 лв", добави още Соколов

Зачестяват и нарушенията от мотористи. 50 са съставените актове за превозване на деца без обезопасителни столчета.

От "Пътна полиция" припомнят, че децата задължително трябва да се возят в обезопасителни столове и по посока на движението на автомобила.

Акцията на пътните полицаи ще продължи до края на тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase