Снимка: БГНЕС

Предложенията в Закона за МВР за доброволни отряди, които да оказват съдействие на полицейските органи, бяха отхвърлени след бурни дебати в парламента.

Текстовете бяха предложени от "Обединени патриоти", като бяха подкрепени и от представители на ГЕРБ, но не събраха необходимото мнозинство. Срещу създаване на доброволни формирования се обявиха и от БСП, и ДПС.

Патриотите изтъкнаха, че идеята е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ. Маноил Манев от ГЕРБ защити създаването на подобни звена.

От ДПС категорично отхвърлиха създаването им. Депутатът Ахмед Ахмедов заяви, че в едно малко населено място чрез тези доброволчески отряди ще се създаде двувластие и ххората ще се чудят отново къде е държавата

От БСП също не се съгласиха доброволци да проверяват документи. Народният представител Росен Малинов заяви, че по този начин се опорочава идеята.

Промените в Закона за МВР създадоха напрежение между коалиционните партньори в управлението, като патриотите упрекнаха ГЕРБ в съвместни действия с ДПС. По думите на Искрен Веселинов управляващата партия има време да преосмисли решението си, в противен случай "коалицията ще се разпадне".

Доброволците трябва да бъдат ограничени до пожарната и аварийна безопасност и издирването на бедстващи лица, смята вътрешният министър Младен Маринов, който бе в Народното събрание за гласуването на закона.

По отношение на използване на доброволни отряди за извършване на полицейски действия смятам, че ние трябва да вървим в друга посока - да укрепваме състава на МВР с полицейски служители, да използваме технически средства, да повишаваме нашата мобилност, коментира Младенов.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев също отбеляза, че този проектозакон е много важен заради структурните промени. За мен беше изненада, че така отклонихме темата и заговорихме само за доброволчеството, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase