Снимка: БГНЕС

Комисията на Европейския парламент по транспорт отхвърли снощи всички стотина предложения за изменения на законопроекта за промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщи след гласуването председателят на парламентарната комисия Карима Дели.

Сред тях бе и предложението на българските евродепутати да отпадне връщането на камионите и водачите в страната

Започна гласуването на законодателните текстове така, както са предложени. Резултатът от гласуването се очаква по-късно тази вечер.

Предвижда се в началото на юли законопроектът да бъде гласуван от всички евродепутати. Не се очаква отхвърлените днес поправки да бъдат подкрепени в пленарна зала. Европейската комисия днес съобщи, че вече е в ход независима външна оценка за въздействието на предстоящите промени, които предвиждат водачите и превозните средства да се връщат по-често в държавата, където превозвачът е данъчно задължен. Въвеждат се и по-строги правила за работа и почивка на водачите.

Българската страна, една от най-засегнатите от въвеждането на промените, съобщи по-рано, че възнамерява да оспорва новото законодателство пред Съда на ЕС.

 Българските евродепутати не скриха разочарованието си.

"Ние очаквахме този резултат, защото сондирахме и видяхме, че не можем да се надяваме на по-широка подкрепа. Нашите надежди, обаче, остават. Надеждите ни са свързани, от една страна, с решението на Съда в Люксембург. Защо? Защото там политически аргументи вече няма да има. Отиваме в полето на юридическите аргументи. Лесно е да се докаже, че тези текстове са дискриминационни", заяви Петър Витанов от БСП пред БНТ.

"Ще внесем нови поправки, като затвърдим настоящите си позиции, ще направим всичко възможно", каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС.

"Мобилизираме се да вкараме поправките и в пленарна зала. Очаквам скоро ново предложение от Европейската комисия, че връщането на камионите е вредно за околната среда", допълни и Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase