Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Правителството заседава извънредно днес, за да обсъди начин за връщане на сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на клиентите, закупили природен газ през първото тримесечие на тази година.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството.

Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, каза Борисов и информира, че цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за Топлофикация София, на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн, информира той.

В рамките на 30 дни те ще трябва да решат какви суми ще възстановят на преките си клиенти. 

Само преди няколко дена завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро, съобщи премиерът.

Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. Да знаете за какво става въпрос, защо е тази ярост - защото няма посредници, не изтича от кранчетата, а цената е с 50% по-ниска, коментира Борисов пред министрите. 

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори. Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията.

Министърът информира, че 160 млн. лв., отпуснати по ОПРР, ще дадат възможност да бъдат наемани безработни, като ще се заплаща минималната работна заплата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар