Общ преглед
Отбелязваме 144 години от подвига на Ботевата чета и гибелта на революционера Христо Ботев. Тази година датата се чества по различен начин заради коронавирус пандемията.

Точно в 12 ч. в цялата страна с триминутен сигнал на сирени се отдаде почит на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта.

Още по темата

Десетки хора запазиха минута мълчание пред паметника на Ботев в Борисовата градина. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица беше отложено.

Въпреки това от Козлодуй до Околчица тръгна щафета от спортисти, колоездачи, футболисти, които донесоха четническото знаме на върха. 

Врачанският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България.
В Калофер, родното място на Христо Ботев, имаше възпоменателна церемония за загиналите за свободата и независимостта на България. На мемориалния комплекс „Христо Ботев“ се събраха стотици души, за да отдадат почит.

Там беше и президентът Румен Радев, който поднесе венец на паметника. В словото си държавният глава припомни, че свободата е в ръцете на днешните младежи и от тях зависи бъдещето на страната ни. Поднасянето на цветя под паметника на революционера ще продължи през целия ден.


 

Още новини

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 35Като знам какъв паметник сте направили насред "Таксим" ...

34

Анонимен

преди 2 години

само *** народ почита престъпник(терорист)

33

Анонимен

преди 2 години

Тези, които бяхте в центъра на София днес, чухте ли сирени? Чу се нещо като задавен опит на повредена сирена да засвири, но не успя.