Общ преглед
Отбелязваме 144 години от подвига на Ботевата чета и гибелта на революционера Христо Ботев. Тази година датата се чества по различен начин заради коронавирус пандемията.

Точно в 12 ч. в цялата страна с триминутен сигнал на сирени се отдаде почит на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта.

Още по темата

Десетки хора запазиха минута мълчание пред паметника на Ботев в Борисовата градина. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица беше отложено.

Въпреки това от Козлодуй до Околчица тръгна щафета от спортисти, колоездачи, футболисти, които донесоха четническото знаме на върха. 

Врачанският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България.
В Калофер, родното място на Христо Ботев, имаше възпоменателна церемония за загиналите за свободата и независимостта на България. На мемориалния комплекс „Христо Ботев“ се събраха стотици души, за да отдадат почит.

Там беше и президентът Румен Радев, който поднесе венец на паметника. В словото си държавният глава припомни, че свободата е в ръцете на днешните младежи и от тях зависи бъдещето на страната ни. Поднасянето на цветя под паметника на революционера ще продължи през целия ден.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар