Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас, пишат от Dir.bg.

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Коментари Напиши коментар

309

Солун

преди 1 месец

Това че Солон е в днешна Гърция не означава че по онова време е бил населен с гърци.
Кога за първи път има данни за думата грък и Гърция??? Коя година??? В кой договор???
Журналистите!!! Образовайте се!!!

308

невежи журналисти

преди 1 месец

Те и нашите журналисти с толкова жалки че няма накъде.
Поне да се консултират с някой преди да пишат. Пишат че са родени в гръция град Солун. По това време не е имало и проект Гърция. Това е било Римска империя която в последствие учените за удобство наричат Византия. Рим е бил империя и там са живели българи, арменци, еврей, гърци и много други народи като по това време в Солун почти не е имало гърци. Там са живеели български славяни, който са били на римска служба, арменци, и други малки народ

307

Княз Борис Покръстит

преди 1 месец

На ционалния празник на България трябва да е 24 май и да се на рича Ден на българската азбука,
българския език, просвета и култура.
Тази писменост сме я създали ние за нас а другите народи я из ползват.
В този ден трябва да се чества и Цар Борис Първи Покръстител, защото без него нямаше да я има тази писменост. Това е българска писменост и българска азбука а който иска да я ползва нека си я ползва.