Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът обсъжда на първо четене шест законопроекта за промени в Закона за данък добавена стойност.

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9%.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г., предаде БТА.

Още по темата
Предвидени са и ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв., които да бъдат издавани само на хората на първа линия в борбата с COVID-19 за почивка от поне 7 дни.

От Министерството на финансите посочват, че шестте предложения за намаляване на ДДС, които се обсъждат в Народното събрание, ще намалят приходите в държавния бюджет с 1,763 млрд. лева, което е 16,57 на сто от общите приходи от данъка.

Според финансовото министерство, за да се компенсират разходите в бюджета, корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки - на 24%.

БСП поиска финансовият министър Владислав Горанов да изрази становището на ръководеното от него ведомство за промените в Закона за ДДС пред  депутатите. Народният представител от социалистите Филип Попов заяви, че Горанов трябва да обясни ще се стигне ли до актуализация на бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase