Общ преглед
Рамазан байрам е един от големите мюсюлмански празници в края на свещения месец Рамазан.
Тази година обаче молитвите за Рамазан байрам, който ще бъде отбелязан на 24 май, се провеждат на открито и пред джамиите.

Причината – коронавирусът, който промени света.

Още по темата

За разлика обаче от православната църква, която отказа да затвори храмовете си с аргумента, че там не може да има зараза, защото са свещено място,  от Главното мюфтийство огриничаха струпването на хора в джамиите.

След среща на премиера Бойко Борисов и главния мюфтия Мустафа Хаджи в четвъртък стана ясно, че молитвите ще бъдат провеждани на открито.

Вярващите трябва да спазват дистанция от 1,5 метра и да носят маски, а храмовете да осигурят дезинфекция на местата за молитва, съобщи пресслужбата на правителството.

Джамиите в България отвориха отново на 15 май след двата месеца в извънредно положение, когато всички колективни молитви и богослужения в храмовете бяха отменени по решение на Висшия мюсюлмански съвет. Той препоръча религиозните богослужения в джамиите и месджидите да се извършват след стерилизация и дезинфекция като местата за абдест (ритуално измиване) останат затворени.

До края на пандемията религиозните проповеди по време на празничната петъчна молитва ще са максимално кратки, като богомолците ще бъдат допускани в храмовете единствено с предпазни маски и след дезинфекция на ръцете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар