Снимка: БГНЕС

Парламентът намали ставката на ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9% на първо четене.

Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за промени в Закона за ДДС със 107 гласа "за", 1 "против" и 68 въздържали се. Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени, предаде БТА.

Още по темата
Законопроектът на управляващите предвижда намаленият налог за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се ползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа "за", 2 "против" и 160 въздържали се.

Парламентът не подкрепи и законопроектите на ВМРО, "БСП за България", ДПС и "Воля". От ВМРО настояваха за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на сто. БСП искаше намаляване на 9% на ДДС върху храните, лекарствата, заплащани от НЗОК, и медицинските изделия.

От ДПС предлагаха намаляване на ставката за детските храни за деца до 3 години и за детските фармацевтични продукти, включително памперсите. А от "Воля" настояваха за данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

Коментари Напиши коментар

78

ДА

преди 1 седмица

Мдаааа,а ддс на храните!?В Малта е 0%!!!!!Какво ми дреме,че ресторантьорите ще имат 9% ддс,като цените в ресторантите не само ,че няма да намалеят,а ще се увеличат-след увеличението на тока,примерно.Ама какво да правим...Министър на здравеопазването-хал хабер си няма от него-учил и работил само икономика,Министър -председател-пожарникар,другите,да не ги изреждам-калинка до калинка ,а ние слушкаме и папкаме,докато има какво!?

77

още по зле

преди 1 седмица

До идиотщина
Те така политиците утре ще ще ни кажат че и операции могат да правят а и от гинекология ще вземат да разбират.
Цирк след цирк.

76

идиотщина

преди 1 седмица

Намаляването на ДДС е пълна идиотщина.
Не мога да разбера защо политици се занимават с финанси а не специалисти.
Това че са ги избрали не означава че са станали финансисти.