Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

41 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие. Това съобщи Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на редовния брифинг. От тях в болница са 11 души.

Така общият брой заразени е 2372, което е увеличение с 1,8%.

Активните случаи са 1478.

Направени са 1450 изследвания на проби.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус.

Той допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.

Още по темата

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая. „Става дума за клъстера, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората“, обясни Кантарджиев.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

Нов случай на заразен има и сред медицинския персонал – това е медицинска сестра в Кнежа.

Излекувани са 42 души. За пореден ден излекуваните са повече от новозаболели. Общо излекуваните в страната са 769.

Петима души са починали през денонощието. Това са мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Проф. Кантарджиев коментира твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора. „До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, каза Кантарджиев.


 

Коментари Напиши коментар

133

Баи

преди 1 година

Поредните льжи и измами кск стана така , че все са по -41 новите заразени да не би вируса да кара шо план график

132

анонимен

преди 1 година

Златена, Разгневена, Ужасена, Потресена здравейте!Тъкмо за Вас се бях затъжил! Вашите коментари ми оправят деня!Остава да се включат Тонката и Странджатаако не са и ще сте комплект!

131

Златена

преди 1 година

Има една истина 18 годишните млади Българи всички те се разхождат по улиците на градовете на цяла България след като се върнат заразяват с коварната болест техните родители след като починат наследяват от тях парите и имотите им.Извод в България расте 18 годишно безмозъчно алчно дебелокожо користно младо Българско поколение което мисли само за себе и за никой друг