Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поиска диалог и прозрачност при изграждането на Национална детска болница.

С обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца.

Още по темата
Това каза държавният глава на срещата на "Дондуков" 2 с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Радев глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение, предаде БТА.

Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство, коментира президентът.

Те се дължат на двата различни подхода - този на Министерството на здравеопазването - да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, което да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и съответно подхода, който споделя голяма част от обществеността - и във ваше лице, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване, отбеляза Румен Радев.

Да се реализира концепцията за това, което вие наричате "детски здравен парк", да се осигури една психологическа среда, в която нашите деца да могат и да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват, добави президентът.

Радев посочи, че е много важно какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани. Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването.

Тук е необходим диалог, необходима е прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор, ще въплъти всички тези изисквания за съвременно здравеопазване - като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания, отбеляза президентът.

Това е сериозен въпрос, посочи Радев и добави, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до президента и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

От началото на своя мандат споделям и силата на каузата за детското здравеопазване, каза Радев на срещата. Под егидата на президента инициативата "Българската Коледа" е помогнала на много болници да придобият съвременна високотехнологична апаратура. При посещенията ми в редица европейски столици част от моя екип намира време да посети съответните национални детски болници, да се срещне с ръководството и да събира информация за принципите на изграждане, обособяване и функциониране на тези болници, посочи Румен Радев.

Коментари Напиши коментар

82

Тото

преди 1 година

Типичното мислене на Радев.... Да се съберем, да обсъдим, да помислим, с родители, педиатри, общественици.... После да направим и един-два референдума, после да обсъдим и резултатите от референдумите с футболните агитки. Важното е да има обсъждания, локуми, софри, браво и ура от избирателите...Абе тоя май верно си мисли, че ще кара още 5 мандата. Докато се накани да започне да върши нещо смислено, и то датата за УВО 21 взела, че дошла. Празни приказки на килограм.

81

Милко

преди 1 година

Прекрасна идея, да се построи в Русе!

80

Анонимен

преди 1 година

До Конфликт на интересиНяма нищо конкретно да каже тая :). Тя не е и виждала какво се планира, проекта не е готов още. Много и се иска да прибере парите и толкова. Ще протестира до дупка, дори и съвсем на друго място да направят болницата, но не по нейния проект.