Снимка: БГНЕС

"България е в световния сценарий на пандемията, нищо по-особено не се случи в у нас, отколкото в целия свят. При нас нещата се случиха много по-рано, много по-навременно, не толкова в драстичен вариант. Фактите са факти. Мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в Европа, която намери своите резерви, за да си произведе защитни облекла и други неща, за които да не бъде зависима от внос, на фона на един глобален дефицит", заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Още по темата

Той подчерта, че се върви масово към освобождаване на мерки.

"Разбира се, това се случва в един определен график и с внимание какъв е ефектът от тяхното разхлабване. Ние оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас. Най-сигурният начин да се предпазим е като спазваме мерките. България е пощадена, което е успех. От средата на април месец коментираме как ще излезем от тази ситуация. Бяха съставени поне 5 графика, накрая се реши, че се опираме на един. Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това да се подменят", категоричен е ген. Мутафчийски.

По думите му  Щаба има известни резерви за ресторантите.

"Трябва да се отчетат ефектите. Мнението ще дойде от БАБХ и РЗИ-тата, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките. Няма хаос в отпускането на мерките. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем внимателни. Мнението на специалистите е различно - че епидемията ще изчезне сега и няма да се появи никога. Или че тя ще протече с още една вълна, която ще е септември и зимните месеци. Тя е в различни пикове и спадове в бъдещето. Досега не може нито да бъде отхвърлена, нито потвърдена. Бъдещето ще покаже. Натрупването за знанията на вируса стават все по-големи, но отново искам да заявя, че той крие повече неизвестни, отколкото известни ", каза още генералът.

Той заяви, че не трябва да се бърза с разрешаването на тренировките на открито.

"За процента на заразяване - първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто проучване – там бяха 5,5%. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса", посочи ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че ако се добие групов имунитет, който се добива с ваксинация, която е достатъчно сигурна, надеждна и безопасна, която да дава надежден и дълъг имунитет, можем да бъдем спокойни дори при наличието на вирус.

Генерал Мутафчийски благодари жена от София, която е на месечна социална помощ, но е дарила 25 лева за персонала на ВМА и е написала дълго благодарствено писмо.

"Тя е дългогодишна наша пациентка. Това са неща, които трябва да се разказват. Този случай много ме впечатли", сподели той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase