Снимка: Bulgaria ON AIR

Нарушен ли е законът при решенията за изграждането на Национална педиатрична болница в София? Според Министерството на здравеопазването тя трябва да бъде изградена от скелето, което пустее в двора на "Александровска болница". Това предизвиква непрекъснато недоволство и протести.

Още по темата


"Обмисляме възможността да се обърнем към Европейския съд и Съда за правата на човека. Засега това е нещо, което се проучва като възможност", обяви адвокат Мариана Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Юристът уточни, че обявяването на проекта за обект от национално значение означава, че се променя компетентността на органа, който следва да издава всички разрешения, свързани с административното обслужване на строежа. Компетентен стават министърът на  регионалното развитие и благоустройството вместо главния архитект на София.

Адв. Петрова посочи в "България сутрин", че решението на Върховния административен съд е окончателно, има сключен договор с изпълнителя. Законът е спазен и никоя от страните няма право да го атакува, отбеляза тя.

"Има вариант договорът да бъде прекратен без неустойки от Министерството на здравеопазването. Необходима е воля от старана на управляващите, каквато те не проявяват до момента. Оказваме обществен натиск", коментира адв. Мариана Петрова

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

Да видя правилно ли съм разбрал ще съдят държавата за това, че не желае да раздава излишни пари за строителство. Да разбирам че фирмите разчитат на това държавата да раздава пари без да се опитва да им налага отчет за по ниска цена и същото качество , а от своя страна те да имат повече работници.Но все пак бих предпочел държавата да харчи оптимална цена за всичко, а с разликата да създава други проекти и по този начин също създава работни места, е да фирмите няма да имат мега печалби, поръчки щ

4

тулупи сър

преди 1 година

То затова неможе да дръпнеме, всичко го правиме вместо за 2 за 10 години. Ако тази болница не тръгне сега забравете скоро за детска болница. Първо ще трябва да се намери място, после да мине през процедури къде одържавяване къде друга. После конкурс за проект, после обжалване, после конкурс за строител после обжалване, цялата работа ако се почне веднага ще мине 5-6г. Докато се построи 10г. Много по добре е сега в рамките на 1-2г да се направи тази, а после нищо не пречи да се проектира нова.

3

House M.D.

преди 1 година

И от какво е недоволно Марианчето?