Кадър: Bulgaria ON AIR

ДДС от 9% за хотелите, ресторантите и книгите от 1 юли предложиха от ГЕРБ и "Обединени патриоти". На 15 май от "Воля" поискаха намалено ДДС и за фитнесите, а днес, на 18 май, собственици на фитнес зали също настояха за 9% ДДС.

Ще има ли ефект от намаленото ДДС за туризма и книгите? Това коментира икономистът Владимир Каролев за "Денят ON AIR".

"Ще има ефект от това, че ще има събрано по-малко ДДС. А дали това ще помогне на сектора туризъм и на сектора "Производство на книги" е малко съмнително", посочи той.

С такова малко намаление не мисля, че това ще е някакъв принос към повишаването на желанието на българите да четат книги. Що се отнася до туризма, предполагам, че много българи няма да могат да ходят на туризъм тази година. Повечето са си използвали отпуските. Повечето компании, особено в този сектор, но не само, пуснаха служителите си в платени и неплатени отпуски, каза за Bulgaria ON AIR Владимир Каролев.

Според него се отваря Кутията на Пандора. "Всеки бизнес ще каже абсолютно легитимно: Защо не е за моя бизнес, а за другия?", добави финансистът.

По думите му няма причина да има намалено ДДС само за туризъм или само за книги. "Аз винаги съм бил привърженик да се намали ДДС-то на 18% за всички", отбеляза той. Каролев смята, че намаленото ДДС ще доведе до злоупотреби.

"Ако ще се намалява избирателно ДДС, по-логично би било да се намали ДДС на хранителни стоки. Ако се обяви, че е за така наречените стоки от първа необходимост, въпросът е кои са те. Хлябът е, примерно, но за тези, които ядат хляб", каза още Каролев.

Според него ДДС от 9% за всички индустрии е невъзможно. "По-логично е да бъде намалена ставката за всички", добави той.

Според икономиста мярката 60/40 работи за тези, които могат да я използват. За затворените предприятия тя е неефективна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase