Снимка: Pixabay

Едва 15% от аутсорсинг компаниите у нас ще върнат целите си екипи в офисите след края на извънредното положение у нас, сочат данни на проучване сред членовете на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

Всяка трета компания планира да удължи работата от вкъщи за своите служители, а над половина от тях за избрали варианта за поетапно връщане или организиране на работата в офиса на смени.

Вътрешните анализи показват, че дистанционната работа по никакъв начин не се е отразила на ефективността и качеството на предлаганите от тях услуги. Поради тази причина членовете на AIBEST смятат да запазят и в бъдеще част от практиките, прилагани при извънредното положение. Така ще се даде възможност за увеличаване на часовете за работа от вкъщи и продължат с професионалното развитие през виртуални обучения и онлайн платформи.

Компаниите от т.нар. "индустрия на знанието" гледат на пандемията от COVID-19 като възможност за ускоряване на дигитализацията и потенциал за развитие на бизнеса им. 62% от членовете на AIBEST декларират, че кризата не се е отразила значително на бизнеса им и нито една компания от сектора не се е възползвала от икономическите мерки на правителството.

"Благодарение на трансформациите в сектора на бизнес услугите през последните години, България вече има завоювани позиции на световната карта. Ние създаваме висока добавена стойност освен чрез разработване на технологични продукти, но и с предлагането на модерни бизнес услуги и решения. Затова вярвам, че нашите компаниите и въобще индустрията ни ще остане конкурентоспособна и след кризата, а има и възможността да изпревари други от конкурентните ни пазари", коментира Илия Кръстев, председател на AIBEST.

За да минимизират негативния ефект от кризата върху бизнесите и непредсказуемостта на положението, в рамките на тези две месеца  44% от членовете в асоциацията са предприели вътрешни мерки като замразяване на назначаване на служители и увеличение на заплатите. Редуциране на броя на работните часове и намаляване на част от нефинансовите стимули, но със запазване на допълнителното здравно осигуряване на служителите, са част от практиките по време на извънредното положение.

Нито една от компаниите към момента не е прибягнала към крайни мерки за освобождаване на голям брой служители.

От асоциацията отчитат, че свободният ресурс е ангажиран активно в разработване на собствени продукти и услуги, както и в предоставяне на дигитални решения в полза на държавата в борбата с COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase