Снимка: Pixabay

Кризата с коронавируса, породеното от нея слабо потребление и ценовата война между Русия и Саудитска Арабия доведе до срив на цената на петрола на петролните пазари. В резултат на това и у нас цените на горивата паднаха до нива, които бяха непознати от няколко години. Всичко това дойде в момент, в който българинът на практика нямаше как да пътува заради ограниченията в борбата с COVID-19.

От 6 май обаче КПП-тата между областните градове паднаха и така се очаква в близко време предвижването в страната сравнително да се стабилизира, още повече, че предстоят и летните месеци, в които по традиция българинът пътува най-много.

Как вървят цените на основните горива у нас?

Най-масовият бензин A-95 се търгува средно за 1,74 лева за литър, показва проверка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net. Само за последния месец бензинът е поевтинял със 7 стотинки на литър (-3,87%) с тенденция на поевтиняване. Що се отнася за спада в цената на последните 6 месеца тя е още по-драстична – цели 49 стотинки или с 21,97%.

Още по темата
Подобна е и ситуацията при дизела, който се търгува средно за страната на цена от 1,80 лева за литър. Тук спада в цената за последния месец е от 8 стотинки, а погледнато 6 месеца назад – с 48 стотинки или 21,05% с тенденция на поевтиняване.

Пропан-бутанът се продава в бензиностанции средно по 0,79 лева за литър, което с 3 стотинки поевтиняване за последния месец. Спрямо половин година назад газта за автомобилите е по-евтина с 14 стотинки.

Къде е най-евтино?

Област Русе се нарежда на първо място в класацията за най-евтини горива в България. Там литър бензин се продава средно за 1,67 лв./л, а дизелът за 1,72 лв./л. Пропан-бутанът пък се търгува за 77 лева за литър. Подобни са и цифрите за областите Ямбол и Велико Търново, които допълват тройката на местата с най-евтини горива.

В Ямбол литър бензин се търгува средно по 1,70 лева за литър, а дизелът – по 1,74 лв./л. Във Велико Търново цените са съответно 1,69 и 1,73.

София остава по средата на тази ценова ранглиста. В столицата литър бензин се продава средно за 1,72 лв./л, а дизел – за 1,78 лв./л. Цената на пропан-бутанът е 0,80 лв./л.

В дъното на класацията за Перник, Кърджали и Кюстендил
, където на този етап горивата са най-скъпи. В Перник бензинът се харчи средно за 1,77 лв./л, дизелът за 1,84 лв./л, а пропан-бутанът за 81 стотинки за литър. В Кърджали цените са средно съответно 1,79 лв./л, 1,83 лв./л и    0,82 лв./л, а в Кюстендил - 1,78 лв./л, 1,83 лв./л и 0,82 лв./л.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase