Снимка: БГНЕС

За випуск 2020 г. краят на средното образование ще изглежда по-различно от преди - няма да има нито пищни рокли, нито скъпи коли. Министерството на образованието реши, че балове тази година няма да има, заради опасността от COVID-19, а това не се хареса на много младежи, които цяла година се подготвят за този последен ден в училище.

В специално създадена група във Facebook близо 15 хил. абитуриенти са написали писмо до Министерството на образованието, с което молят правителството да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Младежите посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва дистанция. 

"Това е голямо, открито пространство, а ние искаме изпращане, не бал. Знаем, че балът не е разумно да се проведе и няма как това да се случи", казва Симона Бонева, която създава групата "Изпращане 2020", пред Нова тв.

Но засега Министерството на образованието не може да си позволи да поеме отговорност за здравето на над 50 хил. зрелостници.

"Най-ценното според мен не е да броиш до 12, а да предадеш училищното знаме. Това може да стане и виртуално", казва зам. министърът на образованието Таня Михайлова.

"Няма как в момента да кажем нещо, което евентуално не би се случило", допълва тя.

А обстановката в момента не позволява струпването на хора в училищния двор.

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 1 година

До една женаЕ, ти явно си изключението, което само потвърждава правилото.

66

До 10, продължение

преди 1 година

Най-накрая направо ни креснаха, че в Софийския университет нямало традиция да се прави официално изпращане на дипломиралите се висшисти, какво само досаждаме, още ли не сме се пръснали из страната там, където сме разпределени и други подобни "любезности".Само че сред нас имаше и такива, които не се гордееха с неграмотността на бабите си и не се биеха в гърдите, че са деца на работници с основно образование. Знаехме как са били изпращани бащите и дядовците ни, когато завършвали висше образование

65

До Анонимен 10

преди 1 година

Не 10 ноември е била причината за такова "изпращане".Аз завърших СУ в спокоен период. Имахме абсолвентски бал, както вероятно си имал и ти.Неколкократно питахме кога ще стане официалното връчване на дипломите. Мислехме, че ще бъде в Аулата и че лично Ректорът ще ни поздрави. Бяхме виждали как става това по света - с тоги и шапки, тържествено, дори когато става въпрос за най-обикновен двугодишен провинциален колежДва-три пъти уклончиво ни казаха, че не се знае. После направо ни креснаха, че ..