Снимка: БГНЕС

Талони (ваучери) в размер на 210 лв. за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници и служители като пряка мярка за подпомагане на вътрешния туризъм. Това предлага НФСБ в законопроекта със свои мерки за сектора.

Още по темата
Според предложението ваучерите ще важат и догодина. Предлагат се още ваучери по 100 лв. за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия.

Плажни принадлежности по цени, намалени минимум с 50 % или безплатни срещу намаляване на концесионната такса от 50 до 100 %, е друга записана мярка.

3аложена е възможност за намаляване или отмяна на туристическия данък от Общинските съвети на курортните общини след отмяна на извънредното положение.

Предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти, предлагат още от НФСБ.

В законопроекта е записано удължаване срока за завършване на строителството по националните курорти за подготовка на туристическия сезон. Очаква се срокът за това да е 15 юни.

Друга мярка е удължаване срока за възстановяване на плащания или ползване на туристически услуги от туроператорските фирми до една година като антикризисна мярка за спасяване на бранша.

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание и предстои да бъде гледан днес от Правна комисия, а утре – в зала.

Според лидера на партията Валери Симеонов българският туризъм трябва да бъде спасен от българската държава и българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase