Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това съобщи проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

Още по темата
В момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, определени от РЗИ. За тях са отделени 6 млн. лева, каза той пред БНР.

Това означава средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК.

С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%.

"Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца... В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета", обясни той.

По думите на проф. Петко Салчев досега никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората.

"Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква", смята той.

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 година

всеки прекарал вируса го водят излекуван не знам какви заслуги си приписват за това освен ако не си на аспиратор.от друга страна не е препоръчително да си опитно зайче в търсене на лечение.

26

ББ

преди 1 година

последният..донесъл малко пари от робството си в чужбина,отрекъл саможертвата на дедите си,обрекъл децата си на безродие и робство...да изгаси тока...Анатема

25

ББ

преди 1 година

Майка България не е спохождана от по-смъртоносен "вирус" от политическата ни класа,алчни,неграмотни,некомпетентни,зависими,обслужващи чужди интереси...национални предатели...и им плащаме...и не ви е срам...вие ги избирате...вие им се кланяте...за келепира...отричате се от рода си...от децата си...за келепира...Анатема