Снимка: БГНЕС

"Я да не се обаждаш, че като дойда да те зачукам с клещите и ще те заболи главата!", това чува учителка, докато спокойно провежда онлайн урока си във виртуалната класна стая. Оказва се, че сред учениците се е внедрил и чужд човек, който има за цел да наруши дисциплината.

Случаят не е единичен, момчето, което е непълнолетно, нахлува в множество чужди учебни часове и прекъсва скандално занятията. След това ги монтира във видео, което публикува в YouTube за феновете си. То е гледано хиляди пъти, а децата дори искат втора част.

"Довиждане, другата седмица ще се видим", се чува как казва учителката в една от класните стаи, а влогърът се намесва: "Няма да има другата седмица, няма да има друга седмица, аз казвам кога ще има!"

Това се чува и вижда от хилядите последователи на влогъра. Всъщност точно те му дават достъп до класните си стаи.

"Това, което видях и на което бях подложена, е не просто влизане в моята стая - груба намеса в личното ми пространство, в личния ми живот и то пред лицето на хиляди последователи, които има там", казва Гергана Цонева, учител в ОУ "Максим Горки", гр. Левски, пред БНТ.

"Всичко е въпрос на скука", казва влогърът в отговор на въпроса, какво го е подтикнало да направи това видео. Момчето признава, че учениците му пращали линкове към класните стаи, но то нямало за цел да проваля учебните часове.

"Въпросът е, че всичко е с цел забавление. Някои хора просто го приемат навътре. За мен не е забавно. По-скоро на хората, които гледат. За мен това е пълна малоумщина, обаче нали знаете, че в днешно време само простотията забавлява хората", казва влогърът. Запитан, дали осъзнава, че е обиждал учителите и е провалял часовете, той отговаря: "Абсолютно. Но всичко е с цел забава. Правят го и други хора, аз все пак съм го видял това нещо от някъде."

Видеото е гледано близо 50 000 пъти, преди да бъде свалено от YouTube канала на влогъра. Повечето от коментарите под него са позитивни. Ако учителите решат, те могат да повдигнат обвинение срещу момчето.

"Подигравката, грубостта, цинизмът по отношение на учителите радва децата в интернет",  казва Гергана Цонева.

Според повечето учители, това е шега. Но влогърът може да бъде осъден въпреки възрастта си.

"Обидата е нанесена публично и на длъжностно лице при изпълнение на работата му", казва адвокат Ирена Янкова, от Софийската адвокатска колегия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase